25. syyskuuta 2018

Kymmenen syytä matkustaa Kiovaan

Kiova on käsittämättömän ihana - se mun on sanottava heti alkuun. Sekoitus itää ja länttä, vanhaa ja uutta, rumaa ja kaunista. Siinä missä Lviv hurmasi mut heti, Kiova voitti mut puolelleen vasta vähitellen. Kesän lopulla siitä olikin jo tullut yksi kesän lempparikaupungeista. Vaikka kaupungista ihan älyttömästi tykkäänkin, on Kiovan viehätystä kuitenkin jostain syystä jotenkin vaikea selittää, joten siksipä heitinkin itselleni haasteen tiivistää kymmeneen kohtaan, miksi suosittelen matkustamista tähän Ukrainan kiehtovaan pääkaupunkiin!


1. Vaikka Ukraina saattaa tuntua kaukaiselta tai ainakin jotenkin unohdeltulta, on pääkaupunki Kiova kuitenkin yllättävänkin lähellä. Suora lento Helsingistä Kiovaan kestää vain parisen tuntia, mikä on siis saman verran kuin lento esimerkiksi Prahaan tai Berliiniin. Lentojen hinnat asettuu yleensä sadanviidenkympin ja kahdensadan euron väliin, mutta esimerkiksi Ukraine International Airlinesilla on kiva diili, että mitä aikaisemmin lennot ostaa, sitä halvemmalla ne saa. Jos varaat lennot vaikkapa kymmenen kuukauden päähän, voit saada menopaluun halvimmillaan neljälläkymmenellä eurolla. Kaikista halvin lipputyyppi ei luonnollisestikaan sisällä ruumaan kirjattavia matkatavaroita tai mitään muutakaan extraa, mutta jos vaan on mahdollisuus varata lennot noin pitkän matkan päähän, niin tuo on todellakin hyödyntämisen arvoinen tarjous! Käsimatkatavaroilla nyt pärjää viikonkin ihan kevyesti, muutamasta päivästä puhumattakaan.

2. Kiova sijaitsee Dnepr-joen molemmin puolin ja suurehko osa kaupungin kukkulaisesta pinta-alasta on puistoja. Kaupungin keskusta on todella siistissä kunnossa ja puistot hyvin hoidettuja ja viihtyisiä, joten niissä on etenkin kesäisin kiva hengailla. Suurkaupungiksi Kiova onkin ihanan vehreä ja luonnonläheinen matkakohde.


3. Läntinen Eurooppa vetää porukkaa Itä-Eurooppaa enemmän puoleensa - se on ihan fakta. Se on sinällään vähän harmi, koska idästä löytyy ihan yhtä lailla mielenkiintoisia paikkoja tutkittavaksi, mutta toisaalta se on myös sinne matkustavien voitto, ettei turisteja oo yhtä paljon kuin vaikkapa lännessä. Toki sitä porukkaa löytyy Kiovastakin, sillä onhan kaupungissa melkein kolme miljoonaa asukasta ja noin, mutta turisteja ei tosiaan oo mitenkään tungokseksi asti edes kesäaikaan.

4. Ukrainan pääkaupunkina Kiovan hintataso on luonnollisesti korkeampi kuin muualla maassa, mutta kyllä se siitäkin huolimatta hakkaa läntisen Euroopan hinnoissa ihan mennen tullen. Ulkona syöminen ja juominen on edullista, julkisten käyttäminen ei maksa juuri mitään eikä myöskään halvan yöpaikan löytäminen oo ongelma. Kerroinkin jo, että esimerkiksi kivan airbnb-kämpän saa älyttömän halvalla ja jos on ajoissa liikenteessä, voi sellaisen saada jopa noin kymmenen euron hintaan yö. Monet nähtävyydet Kiovassa on joko ilmaisia tai sisäänpääsymaksut on jotain euron parin luokkaa, joten pienellä budjetilla matkustaminen ei todellakaan oo ongelma. 

5. Niin kuin aloituskappaleessa jo mainitsinkin, on Kiova mielenkiintoinen vastakohtien kaupunki. Uskomattoman kauniit kirkot ja värikkäät rakennukset luo jännää kontrastia koruttomien kerrostalolähiöiden vastapainoksi ja lukuisat puistot tuo kivaa vaihtelua kaupungin vilinään. Pakko myöntää, että ajattelin ensin että Kiova ois jämähtänyt johonkin neuvostoaikoihin, mutta sainkin yllättyä positiivisesti siitä, miten kansainvälinen meininki Kiovassa loppujen lopuksi vallitsikaan. Kansainvälisyys ei kuitenkaan puskenut läpi liian voimakkaasti vaan kaupunki on (ainakin vielä!) sopivissa määrin sekoitus sekä itää että länttä.


6. Vaikka mulla jäi Kiovan yöelämä silleen ihan täydellä omistautumisella tsekkaamatta, on se kuitenkin ihan vertaansa vailla -  tai niin oon ainakin kuullut! Villejä bileitä, villiä porukkaa ja vielä villimpiä drinkkejä. Itäeurooppalaiset osaa bilettämisen jalon taidon ja juhlat jatkuu aamuun asti. Lisäksi onhan se juhliminen vaan ihan eri hintaista kuin meillä täällä Suomessa.

7. Kiovan kirkot ansaitsee kyllä oman kohtansa! Ne on vaan kauneimpia, mitä oon nähnyt ja aivan ehdottomasti vierailemisen arvoisia paikkoja, mikäli multa kysytään. Esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Pyhän Sofian katedraali, kultakupolinen Pyhän Mikaelin luostari sekä vanhan kaupungin kukkuloilla kohoava Pyhän Andreaksen kirkko ovat jo arkkitehtuurisesti (ja no myös kokonsa puolesta, sillä tunnetaanhan Kiova massiivisista monumenteistaan) niin mahtavia, ettei niitä vaan pysty missaamaan. Lisäksi esimerkiksi Sofian kirkon kellotornista avautuu upet näkymät ympäri kaupunkia. Rappusia saa taas ravata, mutta maisemat on vaivan arvoiset! 

8. Kiovasta noin 150 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Pripjatin kaupunki, joka autioitui 80-luvulla Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena. Pripjat on heittämättä mielenkiintoisimpia päiväretkikohteita Kiovasta ja voin vaan kuvitella, mitä kaikkea autiokaupunkia rajaavien aitojen sisälle kätkeytyy. Tšernobylissä vierailuhan on yksi mun pitkäaikaisimmista haaveista (on mullakin haaveet... :D), mutta siellä jäi tänä kesänä valitettavasti käymättä. Sää oli niin kuuma ja kesäisin villiintynyt luonto haittaa näkyvyyttä, joten ei auttanut kuin siirtää omaa vierailukertaa jonnekin tulevaisuuteen.


9. Ukrainan pääkaupunkina Kiovasta on luonnollisesti hyvät liikenneyhteydet muualle Ukrainaan. Odotin vähän pelonsekaisin fiiliksin minkälaisia junia Ukrainassa tulee vastaan, mutta todellisuudessa ainakin ne kaikki joilla mä matkustin, olivat oikein siistejä, tilavia ja aina myös ihan ajallaan. (plussaa myös uudenaikaisista vessoista sekä osassa junista löytyvästä ilmaisesta wifistä!) Junalippu Kiovasta esimerkiksi Lviviin maksaa about kymmenen euroa, joten jos viipyy Kiovassa vähän pidempään, kannattaa lomailuun yhdistää vaikka jokin toinenkin kaupunki. Myös Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessa saa multa suositukset, ja junamatka Kiovasta Odessaan kestää suunnilleen saman verran kuin Lviviin.

10. Kiovassa monet nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, mutta myös julkinen liikenne toimii hyvin; bussit ja metro kulkee siinä missä muuallakin. Kiovan metro on siisti, superedullinen (yksi metropoletti maksaa n. 30 senttiä ja vielä kesän alussa sen sai lähes puolet halvemmalla) ja kyrillisistä aakkosista huolimatta myös todella helppokäyttöinen. Itse asiassa tuon kyrillisyydenkään ei pitäisi olla onglema, sillä metropysäkkien nimet on kirjoitettu myös latinalaisilla aakkosilla ja lisäksi ne myös kuulutetaan englanniksi. :) Linjoja on kolme ja metro liikennöi aamukuudesta puoleenyöhön. Osa Kiovan pommisuojinakin käytettävistä metroasemista sijaitsee ihan törkeen syvällä maan sisässä ja joka kerta tuntui jotenkin kuumottavalta, miten syvälle metrokuilujen liukuportaat oikeesti veivät! Omanlaisensa kokemus siis metrollakin matkustaminen, haha.No, sainko vakuutettua teidät, miksi Kiova on erittäin harkinnan arvoinen vaihtoehto seuraavaksi reissukohteeksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti